Waarom gaat afvallen niet vanzelf?

21 maart 2019

Het lijkt allemaal zo simpel en leuk om een gezonde leefstijl vol te houden. Je bent zo gemotiveerd om te beginnen en vol goede moed probeer je gedragsveranderingen te maken in je leven. En dan toch, frustrerend genoeg, lukt het niet.
Dan blijkt het in de realiteit een stuk moeilijker. Maar waarom gaat het niet vanzelf? 

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat wij gewoontedieren zijn en daarom ontzettend veel op de ‘automatische piloot’ doen. We zijn gewoon op een bepaalde manier ingesteld en daar handelen we naar. Dat kost ons ook minder energie. Als je iets vanzelf doet, dan denk je er niet bij na. En naast een druk leven met veel verantwoordelijkheden is dat ook niet gek. 

Een nieuwe leefstijl betekent ook gedragsverandering, waarbij je bij voorbaat al weet dat dit jou energie gaat kost. Hierdoor verzinnen we vaak snel een excuus, zodat we niet per se die verandering hoeven te maken. 
We zitten vol met excuses: 
‘Ik zal nooit echt slank worden.’ ‘Ik heb geen tijd om te sporten.’ ‘Ik heb teveel stress.’ ‘Mijn hoofd staat er niet naar.’ ‘Ik kan niet alles tegelijk.’ ‘Ik ben altijd al zwaar geweest.’ Herkenbaar? 

Gedragsverandering is pittig, maar zeker de moeite waard. Je gaat er eigenlijk altijd op vooruit, omdat je iets voor ogen hebt wat voor jouw gezondheid beter is. Door het vol te houden kun je trots zijn op jezelf, waardoor je ook nog eens beter in je vel gaat zitten. En hou in gedachten wat het je concreet oplevert: 
- Meer energie
- Minder vage klachten
- Gezonder lichaam
- Gewichtsverlies
- Je kleding gaat lekkerder zitten
- Je kan trots op jezelf zijn
- En dus blijf je gemotiveerd! 

Stel voor jezelf een concreet doel. Waarom wil je afvallen, en vooral ook op gewicht blijven? Schrijf dit doel op. Betrek je omgeving er ook bij. Zorg dat je steun hebt van de mensen om je heen. En begin met kleine stapjes, zorg dat het haalbaar blijft voor jezelf! 
Bijvoorbeeld: Ik ga stoppen met door de weeks drinken. En dus NIET: ik drink zes weken geen druppel. Of: Ik ga 3x in de week sporten. En NIET: ik ga vanaf nu elke dag sporten. 
Blijf realistisch en zorg dat je je eigen doel kan volhouden.

Kortom, gedragsverandering kost energie, maar het gaat je heel veel energie opleveren! En met meer energie wordt alles automatisch makkelijker en leuker. Dat wil jij toch ook? 

Een gewichtscoach kan je helpen met realistische doelen te stellen. En ervoor zorgen dat je weer door de bomen het bos gaat zien!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram