Heb jij goede voornemens?

24 januari 2019

Goede voornemens, je herkent het vast wel. Vol frisse moed begin je aan een paar goede voornemens. Je hebt je voorgenomen vaker te sporten, je wilt minderen met suiker of je wilt eerder naar bed gaan zodat je wat fitter wordt. Allemaal mooie doelen uiteraard. Maar toch valt het vaak tegen om die voornemens ook daadwerkelijk te realiseren. Hoe komt dat? 

Om een goed voornemen te realiseren moet je een gewoonte van jezelf veranderen. Nu is het bewezen dat je voor een gewoonte minimaal 21 dagen nodig hebt om deze te veranderen. Het gaat dus niet van de een op de andere dag. Het is al helemaal lastig als je meerdere gewoontes tegelijk wilt aanpakken. Er komt namelijk een stukje gedragsverandering bij kijken. 

Waarom ga je steeds te laat naar bed? Of waarom neem je zo graag dat wijntje ’s avonds?

Vaak hebben gewoontes met een stukje emotie te maken. Bijvoorbeeld: ‘Ik heb een lange dag achter de rug, ik heb wel een wijntje verdiend.’ Of: ‘Ik zit nu eindelijk, ik wil nu even genieten van niks doen in plaats van te gaan slapen of in plaats van te gaan sporten.’ Onbewust hebben we onszelf dingen aangeleerd, die we niet zomaar weer afleren. 

Hier volgen een paar tips om gewoontes te doorbreken:
- Wil niet teveel! Houd het realistisch. Het is makkelijker elke keer 1 doel aan te pakken, dan meerdere tegelijk.
- Zet tegenover een oude gewoonte, een nieuwe gewoonte. Neem bijvoorbeeld in plaats van een wijntje ’s avonds, een kop muntthee. Of neem in plaats van dat stukje chocolade, een blokje pure chocolade. 
- Blijf jezelf herinneren aan de reden dat je een goed voornemen hebt! 
- Visualiseer voor jezelf hoe je je zou voelen als je meer beweegt of minder suiker neemt (of een ander voornemen). 
- Schrijf je goede voornemens op een lijstje en hang ze ergens waar je er elke dag aan herinnerd word. 
- Zoek medestrijders! Mensen in je omgeving die je gemotiveerd houden en je niet afhouden van je voornemens. Samen kom je er makkerlijker! 
- Geef jezelf de tijd en geef niet te snel op. Oude gewoontes doorbreken kost tijd. En natuurlijk kan je altijd bij een coach of gewichtscoach om hulp vragen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram