Kom jij aan voldoende groenten?

29 november 2018

Dat groenten gezond voor ons zijn, dat weten we allemaal nou wel. Maar weet je ook waarom ze zo gezond zijn? En men heeft het altijd over ‘aan voldoene groenten’ komen, maar wat is nou eigenlijk ‘voldoende groenten’? En hoe kom je aan die hoeveelheid op een dag? Ik vertel het allemaal in de blog van deze week, én ik geef tips om aan de goede hoeveelheid groenten te komen.

Volgens het voedingscentrum is 250 gram groenten de aanbevolen hoeveelheid per dag. Dat is veel! Als 250 gram je niet zo veel zegt, hier een vergelijking: 250 gram groenten staat gelijk aan 5 opscheplepels aan groenten. Best moeilijk om aan zoveel groenten te komen, maar als je weet waarom ze zo gezond voor je zijn is het wel de moeite waard om het te proberen. 

Groenten zijn vitaminenbommetjes, vanwege de hoevelheid vitaminen en mineralen die ze bevatten. Deze zijn goed voor onze algehele gezondheid en zorgen er dus voor dat we lekkerder in ons vel zitten. De hoeveelheid vezels die in de groenten zitten vraagt veel energie van je lichaam om het te verwerken, dus is het ook goed voor je stofwisseling. Plus, groenten zijn zeer caloriearm.

Het is belangrijk om te variëren met groentensoorten, zodat je een breed palet aan voedingsstoffen binnenkrijgt. Wissel 3 tot 4 keer per week af met soorten. Varieer ook met de kleur (rood, groen, geel), zodat je zeker weet dat je al het nodige binnenkrijgt. ‘Hoe zit het met diepvriesgroenten?’ hoor ik je denken. Bevatten die ook de goede voedingsstoffen? Zeker! Doordat de groenten gelijk worden ingevroren, raken ze niks van hun vitamines en gezonde voedingsstoffen kwijt. 
Blikgroenten daarentegen, bevatten minder gezonde voedingsstoffen. Ook wordt er vaak veel zout, suiker en smaakversterkers aan toegevoegd, waardoor het dus helemaal niet zo gezond is. Blikgroenten hebben dus niet echt de voorkeur. 

Ben je niet zo’n groentenliefhebber en heb je moeite met het binnenkrijgen van genoeg groenvoer? Misschien helpen deze tips je wel:
- Verwerk groenten in een smoothie (zoek op internet naar een recept als je geen inspiratie hebt).
- Maak een salade met verschillende groentensoorten.
- Neem een bakje rauwkost mee naar je werk of voor onderweg (snoeptomaatjes, worteltjes, etc).
- Probeer wat vaker rauwkost als een tussendoortje.
- Maak af en toe eens een soepje met verschillene groenten. Zo kom je makkelijk aan genoeg groenten. Denk een courgettesoep, linzensoep, of heel logisch gewoon een groentensoep. 
- Taco’s en wraps zijn ideaal om te combineren met allerlei groenten.
- Ook in pasta’s en ovenschotels kan je veel groenten toevoegen. 

Ik hoop dat ik je door deze blog gemotiveerd heb om aan voldoende groenten te komen lukt het je met deze tips om genoeg binnen te krijgen. Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram