Altijd dat gezeur over suiker…

15 november 2018

Altijd dat gezeur over suiker… Het houdt nooit op! Wat is er nou mis met een keer iets snoepen, of met suiker in het algemeen? Eigenlijk helemaal niet zo veel! Maar waarom is er dan toch zoveel ophef over suiker? 

Eat what makes you happy! Words to live by… Veel mensen denken dat ze blij worden van suiker, omdat het zo lekker is. Maar waar we ons vaak niet van bewust zijn, is wat suiker met onze algehele gezondheid doet. Ook weten we vaak niet waar er allemaal suiker in zit. Het zit in zóveel meer producten dan je zelf kan bedenken. 

Uit onderzoek is gebleken dat er in minstens 80% van de producten in de supermarkt suiker zit. Denk niet alleen aan snoepgoed, maar ook aan vleeswaren, sauzen, kant- en klare maaltijden, wereldgerechten en zelfs in crackers, beschuit of brood. Op deze manier krijgen we veel meer suiker binnen dan we zelf denken. Die tompouce af en toe kan niet zoveel kwaad. Maar in combinatie met alle extra suikers die we onopgemerkt binnenkrijgen, zitten we al snel aan te veel suiker op een dag. 

Onze organen zijn niet gemaakt om zoveel suiker te kunnen verwerken. Dit zorgt bijvoorbeeld voor een vicieuze cirkel van een dip in je energie na een suikerconsumptie en daardoor weer een zoetbehoefte. 
Of je lichaam wordt insulineresistent en zal suiker niet meer verwerken als energie maar gaat het opslaan als vet. Vet dat rondom je buik gaat zitten heeft ongezond visceraal vet tot gevolg. Vermoeidheid, slapeloosheid, slechte huid, gewichtstoename, hoofdpijn en zelfs diabetes type twee zijn hier allemaal het gevolg van. 

Je krijgt dus onopgemerkt veel meer suiker binnen dan goed voor je is. Wat je kan doen om dit te voorkomen, is om voor jezelf eens de etiketten te lezen van de producten die je koopt. Staat suiker genoemd als een van de eerste vijf bestanddelen, dan weet je zeker dat suiker een van de hoofdbestanddelen van het product is. 

Waar je ook op moet letten zijn de sneaky schuilnamen voor suiker!
Fructose, dextrose, maltose, sucrose, maar ook honing. Ook alles wat eindigt op stroop, bijvoorbeeld glucosestroop. Woorden waarin molasse of melasse voorkomt, staat voor suiker. 

Neem eens een keer een kijkje in de supermarkt en mocht je bovenstaande klachten hebben, neem dan je suikerconsumptie eens onder de loep. Uiteraard kan een gewichtscoach je hier bij helpen. Je hoeft het niet alleen te doen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram