10.000 stappen challenge

8 november 2018

Deze maand doe ik mee aan de 10.000 stappen challenge. Ofwel: 10.000 stappen, elke dag, één maand lang. Een flinke uitdaging, dat zeker. Maar wel een hele leuke en een hele goede uitdaging! In deze blog zet ik uiteen welke voordelen wandelen heeft voor je gezondheid én deel ik wat tips om aan de 10.000 stappen te komen. 

Waarom nou 10.000 stappen per dag? Dat klinkt heel veel en dat is het ook wel. Maar uit onderzoek is gebleken dat het heel goed zou zijn voor onze gezondheid als we elke dag aan deze hoeveelheid stappen zouden komen. Ons lichaam is niet gemaakt om te zitten, maar juist om te lopen! Waarom het nou zo goed is? Hier een aantal belangrijke redenen:

- Je humeur en je algehele stemming verbetert door te wandelen. 
- Het verlaagt je stresshormoon, cortisol. 
- Je hebt meer oog voor je omgeving en ook voor jezelf. 
- Het versnelt je afvalproces. 
- Het voorkomt of vermindert de kans op diabetes type 2. 
- Het heeft een positief effect op je cholesterolgehalte. 
- Je bloeddruk verlaagt door te lopen. 
- Het voorkomt zelfs hart- en vaatziekten. 

Heel wat positieve redenen om die stappen te gaan zetten, toch? Wat ik zo lekker vind aan een (half)uurtje lopen buiten, is dat ik ook eventjes de tijd heb voor mezelf. Ik kan genieten van de natuur, met niemand om me heen. Even rust van de drukte thuis en van m’n werk, super lekker! Als ik thuis kom voel ik me voldaan én heb ik er weer een paar duizend stappen bij.

Maar het is een flinke hoeveelheid stappen, helemaal omdat velen van ons een zittend beroep hebben en dus veel zitten op een dag. Probeer dan dit eens: 

- Maak een half uurtje (of langer als dat jou uitkomt) de tijd om gewoon eventjes buiten te wandelen, bijvoorbeeld tijdens je lunchpauze. 
- Parkeer je auto een stukje verder dan normaal en loop het laatste stuk. 
- Neem de trap op je werk in plaats van de lift. 
- Als je veel telefoneert voor je werk, doe dat dan lekker lopend in plaats van zittend. 
- Loop naar de winkel als je boodschappen moet doen (als de afstand dat toelaat). 
- Neem in een winkelcentrum ook eens de trap in plaats van de roltrap. 
- Ga na het avondeten een stukje wandelen met je partner of met je kinderen. 
- Zoek eventueel een maatje die graag met je wil en kan lopen.

Misschien lukt het nog steeds niet om elke dag aan de 10.000 stappen te komen. Maar met deze tips zet je in ieder geval al heel wat stappen meer dan normaal! Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram