Bewust boodschappen doen

18 oktober 2018

Hoe vaak doe jij je boodschappen? Elke dag? Eén keer per week? Het lijkt misschien niet zo belangrijk, maar bewust je boodschappen doen draagt echt bij aan een gezondere leefstijl. Hoe? Vandaag voor- en nadelen over boodschappen doen en tips over hoe je er bewust mee bezig kunt zijn!

Het gevaar van elke dag boodschappen doen, is dat je impulsieve aankopen doet. Je loopt na je werk nog even snel de winkel in, moe en hongerig, en dat beïnvloedt je keuzes. Je bent sneller geneigd dingen te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt en je maakt misschien minder gezonde keuzes. 
Ook hoor ik vaak van mensen dat ze op hun werk te druk zijn en daardoor niet of ongezond lunchen. Dit is te verhelpen door je boodschappen eerder in huis te halen en een lunch mee te nemen vanuit huis. Of gezonde tussendoortjes die je hebt gekocht voor onderweg. Zo eet je een stuk gezonder op een dag.

Het grote voordeel van bewust je boodschappen plannen, is dat je die week niet meer voor verassingen komt te staan. Je weet wat je die avond gaat eten en ook wat je mee kunt nemen voor onderweg en voor op je werk. Het lijkt een hele klus om elke week je boodschappen te plannen, maar dagelijks de winkel in rennen is vermoeiender en kost uiteindelijk meer tijd, energie en ook geld. 

Ikzelf doe mijn boodschappen één keer per week online. Ik ga er dan echt voor zitten om voor de hele week te bedenken wat we gaan eten. Het voordeel hiervan is dat het me maar één keer tijd kost en ik voorbereid ben voor de hele week. Ik word ook niet verleid door wat ik ruik in de winkel, ik loop niet drie keer langs de schappen met chocolade en koek in aanbieding en ik zie niet dat mijn favoriete zak chips 2 halen 1 betalen is die week. Scheelt een hele hoop verleidingen! 

Als je het niet fijn vindt om je boodschappen online te doen hoeft dat natuurlijk ook niet. Maar probeer dan om maar één keer die week boodschappen te doen. Probeer ook een lijstje te maken en je daaraan te houden, zodat je niet overbodige extra’s koopt. Een lijstje hoef je niet in één keer te maken. Leg een notitieboekje in de keuken of op tafel waar je zo nu en dan als je iets te binnenschiet wat op kunt scrhrijven. 

Even in het kort nadelen van meerdere keren per week boodschappen doen:
- Het kost je meer tijd in de week
- Het kost je meer geld
- Je koopt sneller dingen die je niet nodig hebt
- Je loopt vermoeid de winkel in en maakt makkelijke keuzes (zelden gezond)
- Je loopt met honger de winkel in en kiest er sneller voor die extra reep chocolade mee te nemen
- De kans dat je voor een lege koelkast staat en daardoor kiest voor snelle, ongezonde tussendoortjes is groter

Dan nu de voordelen van één keer per week boodschappen doen:
- Het kost je minder tijd in de week
- Het kost je minder geld in de week
- Je doet minder impulsieve aankopen
- Je komt niet in de verleiding door geuren of aanbiedingen waar je steeds weer langsloopt
- Je weet al wat je gaat eten ’s avonds omdat je dat al eerder die week bedacht hebt
- Je hebt alles in huis voor ondewerg of voor mee te nemen naar je week

Zeker de moeite waard om proberen bewust je boodschappen te doen! Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram