Stel realistische doelen

11 oktober 2018

‘Ik wil zo snel mogelijk nog wat kilo’s afvallen.’

‘Er moet heel wat af en het liefst zo snel mogelijk.’

‘Ik wil voor mijn vakantie graag 10 kilo kwijt.’

Veel mensen stellen doelen wat betreft hun gewicht. Helaas behaalt niet iedereen hun doel en dat kan heel frustrerend zijn. Wat belangrijk is met het stellen van doelen, is dat ze realistisch zijn. Realistisch houdt in dat je jezelf en je lichaam voldoende de tijd geeft en dat je de lat niet te hoog legt, zodat je doel haalbaaris. In deze blog geef ik een aantal tips voor het stellen van een realistisch doel!

Als je het moeilijk vind voor jezelf te bepalen wat realistisch is, kan een gewichtscoach je daar natuurlijk bij helpen. Een voorbeeld van een realistisch doel voor afvallen is een pond per week, of 2 kilo in de maand. (In de praktijk lukt dit niet altijd gelijk bij mensen die al heel wat pogingen hebben gedaan en daardoor de stofwisseling wat vertraagd is, dus geduld is ook belangrijk). 

Het stellen van onrealistische doelen brengt ook een gevaar met zich mee. Je wilt dan te veel afvallen in een hele korte tijd en dat gaat zelden op een gezonde wijze. Vaak gaat zo’n doel gepaard met pogingen als een crashdieet. Hierbij probeer je aan zo’n min mogelijk calorieën per dag te komen. Dit is vaak niet vol te houden en het is ook niet gezond voor je lichaam. Je lichaam heeft een basisbehoefte aan calorieën en met zo’n crashdieet ga je onder die basisbehoefte zitten. Dit zorgt ervoor dat jij en je lichaam het niet volhouden en je niet je doel behaalt. Een onrealistisch doel eindigt bijna altijd in teleurstelling en een terugval. Zo ontstaat het bekende jojo-effect en dan ben je helaas nog verder van je doel verwijderd. 

Wat heb je liever? Over 3 maanden 10 kilo kwijt door te crashen, altijd het gevoel te hebben dat je aan het lijnen bent en je niet eens fit voelen? Of over een jaar kunnen zeggen dat je 10 kilo kwijt bent, je fit voelt en je klaar bent met lijnen? De truc is om langzaam je levenstijl aan te passen, daardoor af te vallen en uiteindelijk weten hoe je het vast moet houden. 

Hoe doe je dit dan?
- Zoek hulp en ga niet alleen aan de slag. Goede begeleiding is het halve werk. Je hoeft het niet alleen te doen!
- Stel een doel dat vol te houden is. Een realistisch doel dus. 
- Focus niet alleen op de weegschaal, maar ook op hoe jij je voelt. Jij dus weer op je best!
- Pas langzaam je leefstijl aan op een manier die voor jou werkt en die jij kan volhouden. 
- Hang je gewicht niet op aan je zelfbeeld. Slank staat niet per se garant voor gelukkig. 
- Focus op een gezond gewicht.
- En ook heel belangrijk, heb geduld. Je bent waarschijnlijk ook niet 3 maanden 10 kilo aangekomen. 

Veel succes met het stellen van realistische doelen. Heb je het gevoel dat je wat begeleiding nodig hebt? Ik help je graag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram